İçeriğe geç

Yer Yüzü Nasıl Yazılır Tdk

Yer yüzeyi nasıl yazılır TDK?

“Dünya”nın nasıl yazıldığını sorduğumuzda, kelimenin birleşik bir kelime olduğunu öğreniyoruz. TDK earth kelimesinin doğru yazımı birleşik mi yoksa ayrı mı diye sizin için araştırdık. Türk Dil Kurumu’na göre, kelimenin doğru yazımı, yanına yazılan birleşik kelimelerden biridir. Bu yüzden “dünya” olarak da yazılır.

Yer altı nasıl yazılır TDK?

9. “Alt” ve “üst” sözcüklerinden oluşan ve belirli bir yeri belirten bileşik sözcükler ve terimler ayrı ayrı yazılır: deri altı, su altı, yeraltı, yüzey altı (yüzey); adrenal, supravertebral (en yüksek nokta) vb.

Yeryüzü TDK ne demek?

Dil devriminden sonra literatüre giren dünya kelimesi yer ve yüz kelimelerinin birleştirilmesiyle oluşmuştur. Dünya kelimesinin sözlük anlamı dünyadır.

Gök yüzü nasıl yazılır TDK?

Bunu önlemek için kelimenin yan yana yazılması gerekir. TDK’ya göre “Gökyüzü” kelimesi yan yana mı yoksa ayrı mı yazılır? Türk Dil Kurumu’nun bakış açısına göre bu kelimenin doğru yazımı “Himmel” olarak göze çarpmaktadır.

Yer yüzü nasıl yazılır?

Yanında ise, yazımı merak konusu olan earth (dünya) kelimesi yer almaktadır. Ayrıca, bu kelimeyi ayrı ayrı yazmak doğru değildir, çünkü zaman zaman earth (dünya) yazılarının olduğu görülmektedir. Ancak, bu ayrı yazımı yanlıştır ve buna dikkat edilmelidir.

Yer küre bitişik mi?

Bu kelime sıklıkla küre olarak yanlış yazılır. Doğru kullanımı küre şeklinde olmalıdır.

Kuru yemiş nasıl yazılır?

Kuruyemiş nasıl yazılır sorusunun cevabı: TDK (Türk Dil Kurumu) resmi sitesindeki bilgileri incelersek; “kuruyemiş” kelimesi “fındık, fıstık, leblebi, meyveli gibi yemek dışında yenen yiyecekler” anlamına gelmektedir. Bu durumda bu kelimeyi “kuruyemiş” olarak yazmak yanlıştır.

Çiğ köfte nasıl yazılır?

TDK’ya göre çiğ köfte kelimesi yan yana yazılamaz. Bu bir yazım yanlışıdır. Çiğ köfte kelimesi ayrı yazılır. Ayrı ayrı yazılsalar bile iki kelimenin tek bir anlamı vardır.

Ayaküstü nasıl yazılır?

9. “Altında”, “üstünde” ve “üzerinde” sözcüklerinin eklenmesiyle oluşan ve belirli bir yeri belirtmeyen birleşik sözcükler yan yana yazılır: ayak altında, bilinçaltı, gözetim (denetim), bilinçaltı; akşam, gündelik, tatil, gerçeküstü, ikindi vakti, olağanüstü, öğle, öğleden sonra, eylemde, yalan; akşam, akşam vb.

Bilinçaltı nasıl yazılır?

TDK’ya göre bilinçaltı kelimesinin doğru yazımı “bilinçaltı”dır. Diğer yazılar yanlış kabul edilir.

Yeşil zeytin nasıl yazılır?

Yazımı değiştirilen kelimeler arasında “unvan”, “mütevelli” ve “yeşil zeytin” gibi yaygın kullanılan kelimeler de yer alıyor. Güncellemeye göre, “unvan” kelimesi “unvan” olarak değiştirilirken, “mütevelli” yerine “mütevelli”, “yeşil zeytin” yerine de “yeşil zeytin” ifadelerinin kullanılması kabul edildi.

Ön yargı nasıl yazılır?

Önyargı kelimesi, tek başına veya bir arada yazıldığında en garip kelimelerden biridir. Türk Dil Kurumu’na göre, bu kelimenin doğru yazımı “önyargı”dır.

Ara sıra nasıl yazılır?

“Occasionally” kelimesinin doğru yazımı: “Training” kelimesinin doğru yazımı “occasionally” olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylamıştır. Diğer yazımlar yanlış kabul edilir. “Occasionally” olarak yazmak yanlış olur.

Güler yüzü nasıl yazılır?

GÜLÜMSEME KELİMESİNİN ANLAMI: Sıfat-fiil ekleri -r/-ar/-er, -maz/-mez ve -an/-en ile oluşturulan sıfat öbeği yapısındaki bileşik kelimeler ayrı ayrı yazılır. Bu kelime sıklıkla yanlışlıkla “gülümseme” olarak yazılır. Doğru kullanımı gülümseyen yüz şeklinde olmalıdır.

Çörek otu nasıl yazılır?

TDK’ya göre black cumin kelimesinin birlikte mi yoksa ayrı ayrı mı yazıldığına dair tüm detayları derledik. En önemli konulardan biri kelimelerin doğru yazımıdır. TDK’ya göre black cumin kelimesinin doğru bir yazımı vardır. TDK’ya göre black cumin ayrı yazılması gereken bir sözcük türüdür.

Yer adları nasıl yazılır TDK?

14. Yer adlarında ilk isimden sonra gelen sözcükler deniz, ırmak, göl, dağ, boğaz vb.’dir. Tabiatı belirten ikinci isimler büyük harfle başlar: Ağrı Dağı, Aral Gölü, Anadolu Yakası, Çanakkale Boğazı, Dicle, Ege Denizi, Erciyes Dağı, Fırat, Süveyş Kanalı, Tuna, Van Gölü, Zigana Geçidi vb.

Yer adlarına gelen ekler nasıl yazılır?

Değişiklik, TDK web sitesindeki “Noktalama İşaretleri (Açıklamalar)” sayfasındaki “Apostrophe” açıklamasına “Uyarı” olarak girildi. Uyarıda, “Kurum, kuruluş, organ, birleşim, ikametgah ve iş yeri adlarındaki ekler kesilerek ayrılmamalıdır.” yazıyordu.

Yer bildiren de eki nasıl yazılır?

“Varlık” eki, eklendiği sözcüğün yanına yazılır: deveye kulak (deve-de), yolda kalmak (on the road), ayakta durmak (standing), işte çalışmak (work-te), vb. Bu makale 10 Şubat 2019’da yayınlanmıştır.

Yer bildiren sözcükler nasıl yazılır?

Asya, Afrika, Avrupa, Ağrı Dağı, Konya Ovası, Karadeniz, Tuz Gölü, Kızılırmak, Zigana Geçidi, Belgrad Ormanı… – Yer, yön, mekan, bölge belirten sözcükler özel isimden ayrı yazılır ve büyük harfle başlar: Doğu Karadeniz, İç Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Batı Trakya, Güney Afrika…

Kaynak: morbi.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

technotech.com.tr