Trabzon’un kültürel ögeleri nelerdir?
Kültürel Miras: Trabzon zengin bir kültürel mirasa sahiptir. İlde Sümela Manastırı, Ayasofya Müzesi, Trabzon Kalesi, Boztepe, Uzungöl ve Ortodoks kiliseleri gibi tarihi ve doğal güzellikler bulunmaktadır. Trabzon’un kültürel özellikleri de ilin turizmine önemli katkı sağlamaktadır.
Trabzon’un kültürel yemekleri nelerdir?
Trabzon’un en meşhur yöresel yemekleri arasında sürmene pidesi, akçaabat köftesi ve hamsiköy sütlacı, hamsi tava ve hamsili pilav, ısırgan otu çorbası, kayaya, kuymak, lahana çorbası ve lahana dolması gibi coğrafi işaretli ürünler yer alır.
Trabzon’un tarihi ve doğal güzellikleri nelerdir?
Sümela Manastırı 1.322. Eski Kalıntılar. … Atatürk Köşkü 680. Tarihi Yerler. … 3. Boztepe Seyir Terası. 564. Bakış Noktaları … Küçük Ayvasıl Kilisesi. Kiliseler ve Katedraller. Gülbahar Hatun Türbesi. Tarihi Yerler. … Trabzon Kalesi. Tarihi Yerler.
Trabzon neyi ile ünlü?
Trabzon, güzel yaylaları, yemyeşil doğası, Bodrum ve Antalya’yı aratmayan plajları, lezzetli yemekleri ve dünyaca ünlü Sümela Manastırı, Ayder Yaylası, Vazelon Manastırı gibi yerleriyle ülkemizin en cazip turizm merkezlerinden biridir.
Kültürel ögelere 3 örnek nelerdir?
Kültürün başlıca unsurları şunlardır:– Dil.– Din.– Eğitim.– Ekonomi.– Teknoloji.– Sosyal kurumlar.– Gelenek ve görenekler.– Değerler ve tutumlar.Diğer unsurlar…
Kültürel öge nelerdir?
Bir milletin sosyal hayatının dil, düşünce, gelenek, işaret sistemleri, kurumlar, yasalar, araçlar, teknikler, sanat eserleri gibi her türlü maddi ve manevi ürünlerini içine alır.
Trabzon’un geleneksel kıyafetleri nelerdir?
KÜLTÜR ATLASIKabalak – Adı: Yörede Kukul (Kukuleta) olarak bilinir. … Fes: Köy ve kasabalarda giyilen, orta kısmı içe doğru toplanmış yünlü bir başlıktır. … Aba – Cebken: Siyah serj kumaştan yapılmış, yakasız, kolları astarlı, bedeni astarsızdır. … Yelek: Ön kısmı siyah serj kumaştan dikilmiştir.
Trabzon yöresel ürünler nelerdir?
Trabzon pidesi, kuymak, guliya, hamsi pilavı, hamsi tavada, hamsiköy sütlacı, laz böreği.
Trabzon’un yöresel müzikleri nelerdir?
İl il türkülerimiz: Trabzon, Belimin Tokası, Mücella Ata. … Ayna, ellerde ayna. Ümit Tokcan. … Çayeli’nden ahirete. Ümit Tokcan. … Denizciler kalkalım. İbrahim Can. … Giresun’a gemiler. Cengiz Özkan. … Sana geldiğimde engel yoktur. Erol Köker. … Yaylanın otlarına. Ümit Tokcan. … Deli bir aşık gibi sokaklarda dolaşırım. Metin Eryürek, Cemile Cevher.
Trabzon’un neyi meşhur hediyelik?
TRABZON’DAN NELER ALABİLİRSİNİZ? Trabzon Hasırı 900 ayar gümüş ve 22 (916) ayar altından üretilmektedir. … Trabzon Keşanı … Trabzon Bakırı … Trabzon Telkari. … Trabzon Çakısı … Trabzon Hurması Çakısı … Trabzon Helvası … Trabzon Vakfıkebir Ekmeği.Daha fazla ürün…
Trabzon kökeni nedir?
Şehrin bilinen en eski yerleşiminin kalıntıları, Tabakhane ve Zağnos dereleri arasında düzensiz yükseklikte, masa şeklinde bir alanda tespit edilmiştir. Bu nedenle, Trabzon adının genellikle masa veya trapezoidal şekil anlamına gelen eski Yunanca “trapezos” kelimesinden geldiğine inanılmaktadır.
Trabzon’un iklimi nedir?
Trabzon ilinde iki farklı iklim tipi görülmektedir. Kıyı kesiminde sıcak ve yağışlı iklim görülürken, iç kesimlerde karasal iklim görülmektedir. Karasal iklim örneği olarak Maçka hava istasyonundan (rakım: 250 m) alınan veriler kullanılmıştır.
Trabzon’un kültürel miras ögeleri nelerdir?
Kültür, Sanat ve TurizmSümela Manastırı … Vezalon (St. Jean) Manastırı … Kızlar Manastırı (Panagia Theokephastros) … Kızlar Manastırı (Panagia Keramesta) … Atatürk Köşkü … Trabzon Müzesi. … Ayasofya Müzesi. … Trabzonspor Müzesi.
Trabzon’da en çok ne yetişir?
Bölgenin başlıca gelir kaynağı olan fındık ve çay, tarım arazisinin %59’unda yetiştirilmektedir. Tarım arazisinin %28,99’unda tahıl, mısır ve fasulye, %10’unda tütün ve patates, %2,50’sinde ise sebze ve yem bitkileri yetiştirilmektedir. İlin 858 bin 687 nüfusunun 436’sı bu tarım arazisine sahiptir.
Trabzon’un hangi meyvesi meşhur?
Hurma (Diospyros kaki), Japon hurması, cennet hurması, karaağaç hurması veya Akdeniz hurması, yöresel olarak ambe veya amme de denilen; Akdeniz gibi subtropikal iklimlerde yetişen, meyvesi adını taşıyan abanozgiller familyasından bir ağaç türüdür.
Trabzon’un geleneksel el sanatları nelerdir?
Hasır bilezik yapımı, telkari işçiliği, taş ve ahşap işçiliği, dokumacılık, bakırcılık, bıçakçılık ve yorgancılık gibi geleneksel el sanatları Trabzon ve çevresinde yapılmaktadır. Bakırcılıkla birlikte bölgenin en eski el sanatlarından biridir.
Ülkemizin kültürel öğeleri nelerdir?
Dil, din, gelenekler, sanat, dünya görüşü ve tarih, ulusal kültürü oluşturan başlıca unsurlar olarak düşünülebilir. Bu unsurların her biri toplumların sosyal yapılarını, dini inançlarını, edebi eserlerini, ahlaki özelliklerini, düşünce sistemlerini ve mimari yapılarını şekillendirir.
Trabzon’un doğal unsurları nelerdir?
Trabzon’un Doğal Güzellikleri ve ParklarıUzungöl Tabiat Parkı 1989 yılında tabiat parkı ilan edilen Uzungöl, 1625 hektarlık geniş bir alanı kaplamaktadır. … Aygır Gölü… 3. Sera Gölü ve Sera Gölü Tabiat Parkı… Balıklı Göl. … Çal Köy Mağarası … Akarsu Köyü Mağarası … 7. Altındere Vadisi Milli Parkı … 8. Kayabaşı Tabiat ParkıDaha fazla yazı…
Trabzon yöresel ürünler nelerdir?
Trabzon pidesi, kuymak, guliya, hamsi pilavı, hamsi tavada, hamsiköy sütlacı, laz böreği.
Kaynak: muddet.com