İkileme olup olmadığı nasıl anlaşılır?
“Aynı sözcüğün tekrarlanmasıyla, benzer veya zıt anlamlı, benzer ses özelliklerine sahip sözcüklerin yan yana kullanılmasıyla ortaya çıkan sözcük kümelerine ikileme denir.” (AKSOY, 1988:50).
İkileme örnekleri nelerdir?
İkilemeler ayrı ayrı yazılır: adım adım, yavaş yavaş, sürü sürü, şaşkın, şaşkın (bakan), farklı, derin, kademeli olarak, güzelce, santim santim, parça parça, parça parça (dinleyen), kol kola, sallanarak, vurarak, takım takım, tık tık, yavaşça, kırk elli (yıl), üç beş (kişi), yüz elli (yıllık), vb.
Sağ salim ikileme mi?
c) ‘Çöp’, ‘çöpten yapılmış çöp’, ‘çift sopa’, ‘tencere-tava’, ‘sah saz salim’, ‘saz sözleri’, ‘soy sop’ örneklerinden anlaşıldığı üzere, ikilemeyi oluşturan sözcüklerden biri anlamı taşıyan asıl sözcük, diğeri ise yalnızca önek benzerliğinden dolayı araya girmiş bir sözcüktür.
Cümbür cemaat nasıl bir ikileme?
“Toplumun tamamı, çocuklu zengin aileler, büyükanne ve büyükbabalar.” (NB/NA, 215) “Anne-baba” ikileminden farklı olarak, farklı aile bireyleriyle yaşanan bir ikilemdir.
Çoluk çocuk ikileme mi?
İkileme, ‘çocuk sahibi olmak, çocuk sahibi olmak’ anlamına gelmektedir. Yüce, ikilemede geçen sözcüklerin Türkçe sözlükte yavru ‘sperm, nesil’ ve meme ‘göğüs çukuru, bağırsak, gerdan’ anlamlarıyla geçtiğini belirtmiş ve ikileme sözcüklerini incelemiştir (1998: 422).
Eğri büğrü nasıl bir ikileme?
Oluşum biçimleri İndirgeme örnekleri Oluşum biçimi: eğri, belirsiz, küçücük, her türlü sözcük, anlamsız iki sözcüğün kullanımı: köpüren, köpüren, homurdanan, tıklayan Ses benzetmesi. 5 satır daha.
Ölüm kalım ikileme mi?
Türkçede “bir ölüm-kalım meselesi” ifadesi kaynak metindeki ikileme tam olarak uymaktadır. Ö2) Çeviri metinde anlamsal ve biçimsel eşdeğerlik vardır.
Ağlaya ağlaya ikileme mi?
Bu gruba giren 38 ikilem belirlendi: Zaman zaman kesilmek; Ağlaya ağlaya yıkıldık, çok şükür senden kurtulduk; Karısının yanına gelip şömineye gitti; Arkun Arkun demek; Oş oş akıllı olmak; Kulpu kaba, yüreği kaba, utancı oba oba; Asım asım olmak; Ümit ettim, umut ettim, tuttum; İnsan; Bir kere almayınca bak; Ölmek ve ölmek…
İvır zıvır ikileme mi?
Karşıt anlamlı sözcüklerden oluşan ikilemeler: » burada ve orada, az ya da çok, er ya da geç, büyük ve küçük… Biri anlamlı, diğeri anlamsız sözcüklerden oluşan ikilemeler: » eski püskü, eğri büğrü, yarı pişmiş, çöp… her ikisi de anlamsız sözcüklerden oluşan ikilemeler: » saçmalık, önemsiz şeyler, ufak tefek şeyler…
Acı tatlı ikileme mi?
İslami dönem Türk edebiyatının ilk ürünlerini sayan Karahanlı Türkçesi metinlerinde, sözdizimsel bir unsur olarak önemli bir ikileme bulmak mümkündür: Kutadgu Bilig’de: acıġ sücig ‘acı-tatlı’, adaş koldaş ‘kardeş, dost, eş-dost’, bilge bügü ‘alim, bilge, akıllı’, lebenstirig ‘diri’, çav kün ‘şan, şöhret, …”
Yemyeşil ikileme mi?
Sıfat veya zarf işlevi gören güçlendirilmiş kelimeler yan yana yazılır: berrak, beyaz, tamamen, her tarafı, çıplak, düz, düpedüz, derin gökyüzü, parlak gün, zifiri karanlık, kuru, koyu mavi, menekşe, kırık, sağlam, çok sarı, ıslatılmış, sırılsıklam, keskin, gür, vb.
Sapasağlam ikileme mi?
Tabloda yer almayan diğer ikililerin (tamamen yalnız, büyük, geniş, sessiz, çok sarı, sağlıklı, dolu, tamamlanmış, canlı, parlak kırmızı) kullanım sıklığı 1’dir.
Gidip gelen ikileme mi?
Ortaya çıkan ikilemler: ileri geri gitmek, vb.
Çatur çutur nasıl bir ikileme?
Ses yansımalarının tam olarak iki katına çıktığı gruplara “tam iki katına çıkma” (thump, thump, pat, pat), tam olarak tekrarlanmadığı gruplara ise “kısmi iki katına çıkma” (chatur chutur, thumping) adı verilmektedir. Bu konu “Yansımalarda İki Katına Çıkma” başlığı altında incelenmiştir.
Apar topar nasıl bir ikileme?
“Apar topar” ifadesi Türkçe dil sözlüğünde açıklanan bir çarpma işlemidir. Sözlükte zarf olarak tanımlanan bu ifadenin anlamı “aceleyle ve aceleyle” olarak verilmiştir.
Gelir gelmez ikileme mi?
“-mAz” ekini “Aynı Participle’den Kurulan Tekrarlama” başlığı altında incelemiş ve şu örnekleri vermiştir: “bildiği anda, olduğu anda, söylediği anda, geldiği anda” (1981). , s. 46).
İkilemelerin genel özellikleri nelerdir?
Tekrarlamalar, sabit sıra, sabit ve takılı veya tekrarlanan kelimelerin özelliklerine sahiptir. Tekrarlamaların sırası kesinlikle sabittir ve tekrarlamaları belirlemede hem fonetik hem de semantik faktörler rol oynar. İki kelime birleştirildiğinde, ortaya çıkış sırası genellikle serbesttir.
Olursa olsun ikileme mi?
{-I} ekinin kullanıldığı lehçelerde, fonetik yapısı ne olursa olsun, bütün çok heceli fiil köklerinde {-I} ekiyle ikileme görülür.
Dümdüz ikileme mi?
Sıfat veya zarf işlevi gören güçlendirilmiş kelimeler yan yana yazılır: berrak, beyaz, tamamen, her tarafı, çıplak, düz, düpedüz, derin gökyüzü, parlak gün, zifiri karanlık, kuru, koyu mavi, menekşe, kırık, sağlam, çok sarı, ıslatılmış, sırılsıklam, keskin, gür, vb.
Kaynak: bendes.com.tr