Çaykara hangi ilin?
Çaykara, Trabzon’un altı ilçesinden biri olup, deniz kıyısında iç kesimlerde yer almaktadır. İlçenin yaşam alanı 420 km²’dir. Of-Dernekpazarı-Çaykara-Bayburt devlet yolu Solaklı deresini takip eder.
Çaykara hangi Türk boyu?
Çepniler (Osmanlı Türkçesi: چپني, Çepni, Eski Anadolu Türkçesi: جآپنِ, Çepni) veya Çepni boyu, esas olarak Doğu Karadeniz ve Türkmenistan’ın batı bölgelerinde yaşayan ve Oğuz boylarının Üçok boyuna mensup yerleşik bir Türk halkıdır.
Çaykara laz mı?
408 Evler Mahallesi, 1964-65 yıllarında Trabzon Çaykara göçmenlerinin Hatay Kırıkhan’a göç ettikleri bölgedeki yerleşim alanı. Kırıkhan halkı buraya Lazlar Mahallesi de diyor. Bircan Meteözden Trabzon’un yerlileri Lazlardır, bu bölgeye daha sonra Türkler gelmiştir.
Trabzon Çaykara Rum mu?
En büyük Pontus Müslüman Rum topluluğu Of Vadisi’nde (Çaykara, Dernekpazarı ve Of’un bir kısmı) bulunmaktadır.
Sultan Murat Yaylası adını nereden almıştır?
Osmanlı İmparatoru IV. Murad 1635 yılında İran seferinden döndüğünde ordusuyla birlikte bu yaylada konaklamış ve cuma namazını kılmıştır. Burada birkaç gün kaldığı için birkaç yaylanın ortasında bulunan bu yaylaya Sultan Murat adı verilmiştir.
Limonsuyu nereye bağlıdır?
Limonsuyu Yaylası, Trabzon ilinin Çaykara ilçesine 33 kilometre uzaklıkta bulunan bir yayladır. Yayla 289,7 kilometrekarelik bir alanı kaplar ve en yakın idari birim olan Ataköy ilçesine 2 kilometre uzaklıktadır.
Çepniler laz mıdır?
Laz halkıyla hiçbir ilgisi yok. Çünkü “Geldim” kelimesi Lazcada “komopti” anlamına geliyor. Karadeniz bölgesine yerleşen Türk kabilesi genellikle Çepni’dir. Çepni halkı 1461’den çok önce Karadeniz’e geldi, ancak doğu Karadeniz’e doğru ilerlemeleri biraz zaman aldı.
Rizeliler hangi Türk boyundan?
o RİZE, o ATİNA (Hemşin bucakları dahil), o LAZLUK (Ardeşen, Vitçe/Fındıklı, Arhavi, Hopa dahil) üç ilçede Turabzon’a bağlı olduğu kanıtlanmıştır. Trabzon ve Rize’de (Hemşin) “Bornak” olarak adlandırılan köy ve yayla, vezir yetiştiren Akkoyunlu aşiretinden kaynaklanmaktadır ve buraya yerleşen kola aittir.
Çepni Alevileri kimlerdir?
İl Çepni Alevileri, Güvenç Abdal Dergahı’na bağlı Türkmen/Çepni kökenli, genellikle Ordu-Giresun-Gümüşhane-Bayburt-Vakfıkebir arasındaki bölgede yüksek rakımlı köylerde yaşayan Alevilerdir.
Trabzon Rum mu Laz mı?
Yaygın inanışın aksine, Trabzon halkı Laz değildir. Toplumda bu konuda yanlış bir algı vardır. Aslında Trabzon’da çok az Rum kökenli insan vardır. Ancak zamanla bu insanlar ve Rumca konuşanlar Müslüman olmuş ve Türkçe konuşmaya başlamışlardır.
Trabzon’un hangi ilçeleri Laz?
Araklı, Laz toplumunun yaşadığı bir diğer Trabzon ilçesidir. Lazların tarihi ve kültürel mirasının izleri burada açıkça görülebilir. Tonya ve Maçka, farklı etnik grupların ve Lazların bir arada yaşadığı ve kültürel çeşitliliğin zengin olduğu ilçelerdir.
Lazlar hangi millettendir?
Laz (Laz: Lazepe (çoğul), Lazi (tekil)) Güney Kafkas dillerinden biri olan Lazca konuşan ve Türkiye ve Gürcistan’ın Karadeniz kıyı bölgelerinde yaşayan bir etnik gruptur. Batum’da çok küçük bir Ortodoks azınlıkları vardır.
Gümüşhaneliler Rum mu?
Gümüşhane ve çevresinde Hıristiyan nüfusun daha erken yayılmasının önemli nedeni, Trabzon-Pontus Yunan devletidir. Nüfus mübadelesi ve sürgüne kadar, Ortodoks ve Gregoryen nüfusun yaklaşık yüzde 30’u hala bölgede yaşıyordu ve sonraki yıllarda İslam, yüzde 100’lük bir payla baskın inanç sistemi haline geldi.
Rum ile Yunan aynı mı?
Farklı kabileler dinleri nedeniyle “Rum” olarak adlandırılıyordu. Sırplar, Bulgarlar ve Ulahlar mezhepsel Ortodoks oldukları için bir Yunan topluluğu (Millet-i Rûm) olarak kabul edildiler. Yaşadıkları Balkan ülkeleri Türkler tarafından “Rumeli” olarak da adlandırılıyordu. “Yunan olmak” ve “Yunan” aynı şey değildir.
Trabzonluların kökeni nereden gelir?
Trabzon İmparatorluğu’ndaki nüfusun çoğunluğunu, antik çağlardan beri bölgede yaşayan Kafkas kökenli Tzanlar (Lazlar) oluşturmaktadır. Bu durum, imparatorluğun çağdaş tarihçilerinin belgelerine de yansımış ve Trabzon İmparatorluğu “Tzaniti (Lazistan) Krallığı” olarak adlandırılmıştır.
Uzungöl Türkiye’nin hangi ilinde?
Uzungöl Özel Çevre Koruma Alanı; Trabzon ili Çaykara ilçesi bir belde ve üç köyden oluşmaktadır. Trabzon’a 99 km, Çaykara ilçesine ise 19 km uzaklıkta bulunan Uzungöl, deniz seviyesinden 1090 m yükseklikte olup, dik yamaçları ve muhteşem orman örtüsüyle Alplerin güzelliğini geride bırakmaktadır.
Çaykara Belediye Başkanı kim?
İlçe Tutanak ListesiÇAYKARA İLÇE MUHASEBE TUTANAK LİSTESİBAŞLIK ADI SOYADIÇAYKARA BELEDİYE BAŞKANLIĞI5CUMHURİYET BAŞKANI, CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI BAŞKANI Usuf Eser YARAR112 satır daha
Çaykara’nın nüfusu ne kadar?
Nüfus Müdürlüğü Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) sonuçlarına göre, Çaykara ilçesinin nüfusu 2022 yılında 13.070 kişi olarak tahmin edildi. Sonuçlara göre Çaykara ilçesinde 6.561 erkek ve 6.509 kadın olmak üzere toplam 13.070 kişi yaşıyor.
Çaykara kaç yılında ilçe oldu?
1925 yılına kadar Of kazasına bağlı bir köy iken, 01.06.1947 tarih ve 5071 sayılı kanunla bucak ilçe statüsüne kavuşmuştur.