İçeriğe geç

Borç Hangi Hallerde Sona Erer

Borcun sona erme durumları nelerdir?

Türk Borçlar Kanunu’nun 132 ve 161’inci maddeleri borcun sona erme sebeplerini düzenlemektedir: Bunlar arasında ibra, yenileme, alacaklı ve borçlu sıfatlarının birleşmesi, ifa imkânsızlığı, takas ve zamanaşımı bulunmaktadır.

Borcu sona erdiren Haller Ibra nedir?

Geri ödeme, alacaklı ile borçlu arasında, borçluyu borcu ödemeden borçtan kurtarmaya yönelik bir anlaşmadır. Alacaklı, bir sözleşme yoluyla talebinden vazgeçer. Aksi kararlaştırılmadığı takdirde, geri ödeme borcun tamamı için yapılır. Kısmi geri ödeme durumunda, borç yalnızca kararlaştırılan kısım için sona erer.

Borcun reddi borcu sona erdirir mi?

Devletin borcun tamamını veya bir kısmını ödemeyeceğini tek taraflı olarak beyan etmesi anlamına gelen borç reddi, kamu borcunun sona ermesinin bir diğer nedenidir.

Kusursuz imkansızlık borcu sona erdirir mi?

Burada bahsettiğimiz imkânsızlık türü, tam imkânsızlığa en yakın olanıdır ve borç sona erer. Borcun ifası borçlunun kontrolü dışındaki sebeplerden dolayı imkânsız hale gelirse borç sona erer.

Ölüm borcu sona erdirir mi?

Roma hukukunda da, bugün olduğu gibi, ölüm veya hukuki ehliyetin kaybı borcu sona erdiren bir sebep değildir.

Mahsup borcu sona erdirir mi?

Mahsuplaşma, alacakların karşılıklı olarak iptali sonucunu doğururken, mahsup, alacağın net tutarının belirlenmesi amacıyla yapılan bir muhasebe işlemi olup, alacağın iptali sonucunu doğurmaz.

Borcun unsurları nelerdir?

Borcun unsurları, bir borç ilişkisinin var olabilmesi için mevcut olması gereken temel unsurlardır. Her borç ilişkisinde üç temel unsur vardır: alacaklı (dain), borçlu (medin) ve ifa (mevzû). Bunlara borç katılımcıları, borç nesnesi ve borç nedeni denir.

Vergi borcunu sona erdiren haller nedir?

Vergi borcunun ödenmesi zamanaşımı ve uyuşmazlıkla sona erer. Vergi borcunun sona ermesinin olağan nedeni ödemedir. Ayrıca, vadesi geldiği takvim yılını izleyen yılın başından itibaren 5 yıl içinde tahsil edilmediği takdirde alacak sona erer.

Alacağın devri borcu sona erdirir mi?

Devreden, ifa amacıyla yapılan devirlerden de sorumludur. Alacağın başka bir borcun yerine veya ifası için devri, yani ifa amacıyla devri de bir karşılık işlemidir. Alacağın ifa yerine devriyle borç, devirle birlikte sona erer.

Borcun ferileri nelerdir?

Sözleşmesel ilişkide yer alan temel hak, alacak hakkıdır; tali haklar ise cezai şart, faiz, teminat, rehin, hapis cezası gibi haklardır.

İcra dairesine yapılan ödeme borcu sona erdirir mi?

Alacaklı, borçlulardan herhangi birinden borcun tamamının ödenmesini talep edebilir ve borçlulardan herhangi birinin ödeme yapması, borcun ödenmesiyle sonuçlanır. Müşterek borcun alacaklıya sağladığı en önemli avantajlardan biri, istediği borçluya yönelebilme yeteneğidir. TBK. M. Madde 163, bu hakkı alacaklıya tanımıştır.

Verilen borç ödenmezse ne olur?

Borç zamanında ödenmezse, alacaklı borcunun tahsili için icra dairesine başvurur. Bu noktada, icra memuru borçluya bir ödeme emri gönderir. Bu andan itibaren borçlu artık asıl borcu ödeyerek borcundan kurtulamaz. Birçok yasadan borçlara eklemeler yapılmıştır ve yapılmaya devam edecektir.

Kusursuz sonraki imkânsızlık nedir?

Başlangıçtaki objektif imkânsızlık sözleşmenin geçersizliğine yol açar. Sonraki imkânsızlık borçlunun kusurundan kaynaklanıyorsa buna kusurlu imkânsızlık denir; borçluya yüklenemeyen bir sebepten kaynaklanıyorsa buna tam imkânsızlık denir.

Borcun sona ermesine ne denir?

Borçlar hukukunun tanımı, konusu, kaynakları ve borçlar hukukunun ilkeleri. İBRA: Alacaklı ile borçlunun bir sözleşme ile borcu sona erdirmeleridir. YENİLEME: Yeni bir borcun yaratılması suretiyle eski borçların ortadan kaldırılmasıdır.

Borca aykırılık halleri nelerdir?

Bir yükümlülüğü yerine getirmemek ihmalkar davranış olarak kabul edilir. İhmalkar bir eylem hukuka aykırı bir eylemdir. Üç tür kusurlu performans vardır: ifanın imkansızlığı, zayıf performans ve geç ödeme.

Borcu doğuran olaylar nelerdir?

Borcun kaynakları, borç ilişkisinin doğmasına yol açan sebeplerdir. Borcun kaynakları; sözleşme, haksız fiil, haksız zenginleşme.

Çok borcu olanlar ne yapmalı?

Borç verdiğimiz bir kişi borcunu ödemezse mahkemeye gitme hakkınız vardır. Ayrıca, İcra ve İflas Kanunu’nda düzenlenen icra takibi yoluyla da iddialarınızı ileri sürebilirsiniz. Bunun için mutlaka bir belgeye ihtiyaç yoktur.

Borcun çeşitleri nelerdir?

Borç türleri üçe ayrılır. Borç türleri özel borç, kurumsal borç ve devlet borcudur.

Borcun ilkeleri nelerdir?

Borçlar hukukunun temel ilkeleri şunlardır: Bu ilkeler arasında irade hürriyeti, nisbilik, dürüstlük, borçtan sorumluluk, karşılıklılık, borçlunun süresi içinde ifa ve tarafların zararına borç yaratılmaması yer alır. Borçlar hukukunda dava açılması bu ilkelere göre gerçekleşir.

Kaynak: atbiktisadi.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

technotech.com.tr