Fatih Sultan Mehmet Amasra için ne demiş?
Rivayetlere göre, Fatih Sultan Mehmet şehre hakim bir tepeye geldiğinde hayranlığını göstermek için: “Lala, lala! Çeşm-i Cihan burası mı?” demiş ve kaleye şu mesajı göndermiştir: “Böyle güzel bir yeri tahrip ederek almak istemem. Bana kalenin anahtarını getirin.”
Amasra ismini nereden almıştır?
Adını Kraliçe Amastris’ten alan Amasra, 1460 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından fethedilmiş ve zengin bir tarihi sürecin ardından Osmanlı İmparatorluğu sınırlarına katılmıştır.
Amasra hangi ilden ayrıldı?
Cumhuriyet döneminde Bartın İli’nin ilçelerinden olan Bartın, Osmanlı döneminde ilçe iken, Cumhuriyetle birlikte bucak statüsüne düşürülen Amasra 1987’de, Ulus 1944’te, Kurucaşile ise 1957’de tekrar ilçe olmuştur.
Fatih Sultan Mehmet Amasra’yı kimden almıştır?
Amasra Kuşatması, Fatih Sultan Mehmed komutasındaki Osmanlı ordusu ile Sadrazam Veli Mahmud Paşa komutasındaki Osmanlı donanmasının 1460 yılında Ceneviz kolonisi Amasra’yı ele geçirerek Osmanlı topraklarına katmasıyla sonuçlanan bir kara ve deniz harekâtıdır.
Amasra neden dünyanın gözü?
🔹Fatih Sultan Mehmet Amasra’yı fethettikten sonra burayı hayranlıkla izlemiş ve “Lala Lala! Burası Çeşm-i Cihan (dünyanın gözü, dünyanın kıymetlisi) mi?” diye sormuş. Bu söz Amasra’nın tarihi ve doğal güzelliklerini övmek için kullanılan bir ifade haline gelmiştir.
Amasra’nın neyi meşhur?
Amasra, Karadeniz’in en popüler turistik bölgesi ve eşsiz ilçelerinden biri olarak kabul edilir. Plajları, tarihi evleri, muhteşem kaleleri ve güzel doğal manzaralarıyla Amasra, Türkiye’de keşfedilecek gizli cennetlerden biridir.
Bartın soyu nereden gelir?
“PARTHENIA”dan Bartın’a değiştirilen isim kaynağı “PARTHENİOS”tur. Bartın Nehri’nin antik ismi olan Parthenios; Yunan mitolojisinde tanrıların babası OKENAUS’un çocukları olan yüzlerce tanrıdan biri ve “su tanrısı”dır. “Su tanrısı veya görkemli akan su” anlamına gelir.
Amasra’da kimler yaşadı?
Amasra, Karadeniz bölgesinin batısında Bartın ilinin bir ilçesidir. Amasra ilk olarak M.Ö. yılında SESAMOS ismiyle kurulmuştur. Fenikelilerin kıyılarda koloniler kurduğu 12. yüzyılda görülmektedir. Doğal limanlar nedeniyle Fenikeli denizciler burada uzun süre ticari faaliyetlerde bulunmuştur.
Lala Lala Çeşmi Cihan bu mu?
Öyle ki Amasra Bakacak Mevkii, Fatih Sultan Mehmet’in Lala’sına seslenip “Burası Lala Lala Çeşm-i Cihan mı?” diye bağırmıştır. Ağladığı yer (dünyanın gözbebeği). Amasra Bakacak Mevkii’ne yaz aylarında gelirseniz, közlenmiş veya haşlanmış mısır yiyebilir, manzaranın tadını çıkarırken Türk kahvesinin tadını çıkarabilirsiniz.
Türkiye’de ilk il hangisidir?
1 Nisan 1924’te il statüsüne kavuşan Zonguldak’ın 100. yıl dönümünü gururla kutluyoruz. ‘Kara Elmaslar Ülkesi’ olarak anılan şehrimiz, zengin bir endüstriyel mirasa sahip olup, bir asırdır ülkemize önemli katkılarda bulunmuştur.
Amasra Kalesi kaç yılında yapıldı?
İç Kale, Amasra Kalesi’nin en eski kısmıdır ve M.Ö. 6. yüzyıla kadar uzanmaktadır. Kale Bizans İmparatorluğu döneminde inşa edilmiş ve daha sonra Cenevizliler tarafından kullanılmıştır.
Amasra’nın nüfusu kaç kişi?
Bartın’ın 6 bin 600 nüfuslu turizm ilçesi Amasra’da bayram öncesi tüm konaklama tesislerinin doluluk oranı yüzde 100’e ulaştı.
Fatih Sultan Mehmet Amasraya ne dedi?
Fatih Sultan Mehmet Han’ın (Çeşm-i Cihan) gördüğünde hayranlığını gizleyemediği ve burası dünyanın gözbebeği olmalı dediği yerdir. Mutlaka dünyada bir kere görmenizi tavsiye ederim.
Fatih Sultan Mehmet soyu nereden gelir?
30 Mart 1432’de doğan Mehmed, Sultan II. Mehmet olarak görev yaptı. Murad II’nin (1421-1451) ve Murad’ın hareminden Balkan kökenli bir cariye olan Hüma Hatun’un üçüncü oğluydu. Büyükbabası Mehmed I (1413-1421) idi ve soyunu Osmanlı hanedanının kurucusu Osman’a (1280-1323) dayandırıyordu.
Bartın ne zaman il oldu?
Batı Karadeniz Bölgesinde yer alan ve Zonguldak iline bağlı eski ilçe olan Bartın, 1991 yılında il olmuştur. Nüfusu 193’tür.
Fatih Amasraya ne dedi?
Amasra… Fatih Sultan Mehmet Han’ın gördüğünde hayranlığını gizleyemediği (Çeşm-i Cihan) ve “Burası dünyanın gözbebeği olmalı” dediği yer.
Çeşm-i Cihan kimin sözü?
-Lala lala bu mu dünyanın çeşmesi? Fatih Sultan Mehmed’in Amasra için söylediği sözler!22 Ağustos 2022
Amasra neden fethedildi?
Amasra’nın fethinin nedenleri: Amasra, Karadeniz’de önemli bir liman kentidir. Osmanlı İmparatorluğu’nun fikri, Türkiye’nin Karadeniz kıyısındaki siyasi birliğini sağlamaktır. Anadolu’dan doğuya giden ticaret yollarının kuzey kısmını güvence altına almak istemektedir.
Fatih Sultan Mehmet babasına ne demiş?
“-Asil babam! Din ve devlet tehlikede. Eğer padişahsan git ve ordunun başına geç!.. Eğer ben padişahsam seni ordumun başkomutanı olarak tayin ve tayin ederim!..” 10 Ocak 2023
Kaynak: Bildimbildim.com